Chart informatie

Free40 stelt wekelijkse de Free40, de Indie Chart en de Album Chart samen. Een aantal onafhankelijke muziekliefhebbers stellen deze lijsten samen. Het doel is om nieuwe muziek onder de aandacht te brengen van het publiek. Free40 is tevens ambassadeur van 3FM en scout voor MusicfromNL.

Free40

Hoe wordt de Free40 samengesteld? De lijst wordt samengesteld door de "neuzen van Nederland", muziekliefhebbers die op internet speuren naar releases van (nieuwe) bands en artiesten en/of die hun persoonlijke lijstje opsturen. De nieuwe aanwinsten worden beluisterd en beoordeeld.

Alternatieve charts in andere landen worden ook gevolgd. Tevens zijn recensies op internet of in vakbladen van belang. En, last but not least, worden we door lezers veel getipt over opvallende nieuwe singles. Op basis van deze criteria wordt de Free40 samengesteld. De Free40 wordt door veel DJ's en mensen uit de muziekwereld gevolgd omdat de lijst een signaalfunctie heeft. Veel bekende bands hadden hun eerste hits in de Free40.

Onbekende en miskende talenten worden ook opgespoord door de "neuzen van Nederland". Mis jij nog singles in deze lijst? Laat het ons dan weten en mail je tip(s) naar mail@free40.nl. Wil jij "neus" worden voor de Free40, mail ons dan op mail@free40.nl.

Indie Chart

De Indie Chart is een wekelijkse alternatieve lijst waarin nieuwe onafhankelijke Nederlandse releases en downloads worden gerangschikt. Dus geen Anouk, Golden Earring en Blof, maar Nederlandse artiesten zonder platenlabel of die een contact hebben bij een klein label.

De Indie Chart wordt samengesteld door een aantal onafhankelijke muziekliefhebbers die wekelijks promo's en mp3's afluisteren die we binnenkrijgen of zelf opvragen en zo iedere week tot een waardeoordeel komen in de vorm van een "hitlijst". We beseffen dat we wel een soort "muziekpolitie" zijn, maar dan wel van "het goede soort". Er kan bewust niet gestemd worden op de songs, want dan krijgen we lijstjes van fans doorgemaild waardoor wekenlang dezelfde songs in de lijst staan. Wij willen diversiteit in de Indie Chart.

Waar het ooit in 2006 begon met een top 10 en 2 jaar later een top 20, is de Indie Chart inmiddels een volwaardige top40 lijst. De enige chart met pop, rock, electro, singer/songwriter en andere genres van Nederlandse bodem die onafhankelijk wordt samengesteld. Op deze wijze ondersteunt de Indie Chart veel nieuwe Nederlandse bands en artiesten en draagt een steentje bij aan het promoten van muziek van Nederlandse bodem.

De Nederlandse media besteedt helaas veel te weinig aandacht aan Nederlandse bands. Dat vinden wij jammer. Serious Talent is een goed initiatief van 3FM, maar slechts enkele bands komen daarvoor in aanmerking. Bands met minder "radiovriendelijke liedjes komen niet aan bod. En er zijn veel goede Nederlandse bands. Zonde dat die niet meer aandacht krijgen op de Nederlandse radiozenders. De Indie Chart dekt dat gat in ieder geval voor een deel.

Zangers, muzikanten opgelet!

Als jij of jouw band kans wil maken op een notering in de Indie Chart kan je je mp3's of een link naar een download sturen naar info@free40.nl. Of stuur een promo naar onze postbus; kijk voor de adressering op onze contactpagina. De song komt dan sowieso in aanmerking voor de Indie Advice List, de "tipparade" van de Indie Chart. Zelfs een notering in de Free40 ligt in het verschiet, waardoor de single in de belangstelling komt.

Album Chart

De Album Chart wordt samengesteld op basis van wereldwijde releases. De meest opvallende albums worden op een rijtje gezet.